“De stridbare danskere” – foredrag ved René Karpantschof

Knap 40 mennesker mødte op på Vig-gaarden tirsdag den 2. november til en aften i historiens tegn.

Danmarkshistorie blev præsenteret fra en lidt anderledes vinkel.  På den måde René Karpantschof har skrevet om det i hans storeværk “De stridbare danskere”.

De stridbare danskere, er en af de mest overraskende og anmelderroste danmarkshistorier længe. Den beskriver kendisser som Frederik 7., Grundtvig og kejserinde Dagmar, men også glemte skæbner og mørke kroge i fortidens Danmark. Nu kan du møde forfatteren og få nyt syn på den moderne gennembrudstid 1848-1920, som Karpantschof kalder en mærkelig mellemtid efter enevælden og før demokratiet.
I 1848 lignede Danmark og danskerne slet ikke det, vi kender i dag. Men i 1920 lå landets grænser endelig fast, og alle de moderne danskertyper var dukket op: Socialdemokratiet, Radikale, Venstre og Konservative samt Nørrebroanarkister, højrenationalister og en masse andre som højskolefolk, fagforeninger, andelsbevægelse, kvindesagsforkæmpere, fredsaktivister og vegetarer.
Hele den historie sætter Karpantschof liv og fut i, og det gør han gennem en serie af dramaer, hvor danskerne røg i totterne på hinanden. Vi møder oprørte demonstranter, religiøse afvigere,
passionerede kunstnere og farlige tjenestepiger, men også konger, generaler, direktører og ministre. Vi bliver vidne til borgerkrig, revolverdrab og forræderi mod kongehuset, og vi ser, hvordan perioden kulminerede i en episk styrkeprøve mellem forskellige samfundssystemer: kapitalisme eller socialisme, monarki eller republik.