Foredrag: “Arboe Rasmussen – Da Vålse kom på landkortet og i folketinget”

Tirsdag den 18. august mødte 35 tilmeldte medlemmer til vores første arrangement efter arkivets nedlukning.

Cand. Theol., tidligere sognepræst på Færøerne og missionær i Tanzania Peter O.K. Olofson, Vålse tog os på en spændende og indholdsrig rejse med præsten Arboe-Rasmussen som ventede på sidelinje i ca. 10 år for at få lov til at blive Vålses sognepræst.  Og det er kun historiens start!

Her lidt fra foredragets annonce:

I 1916 fik Vålse ny præst – Arboe-Rasmussen. Biskoppen havde et par år tidligere sagt nej til Arboe-Rasmussen på grund af det, han stod for. Et flertal i menighedsrådet og befolkningen havde dog ønsket Arboe-Rasmussen. Biskopperne rejste sag imod Arboe-Rasmussen og efter 3 retssager gav Staten – imod den lokale biskop – tilladelse til, at Arboe-Rasmussen kunne blive præst i Vålse. Det  handler om teologi og domstole. Det handler om det åndelige liv i Vålse. Hvorfor ville folk have Arboe-Rasmussen til Vålse og
hvad tænkte Arboe-Rasmussen om Vålse? Der blev tegnet jubelscener blandt folk i Vålse i Blæksprutten, da Arboe-Rasmussen ankom, men det endte med, at han kirkeligt og socialt isoleret forlod Vålse i 1920.